Lasagna cu ricotta si spanac


Aveam pofta de ceva vreme de o reteta pe baza de spanac si gaseam numai retete care nu erau deloc pe placul meu. Pana la urma mi-am dat seama ca nu am facut niciodata o lasagna cu spanac asa ca nici nu se putea gasi moment mai potrivit sa incep. Pentru ca eu nu ma dau in vant dupa sosurile albe combinate cu branza, lasagna mea cu spanac e cu sos de rosii si e criminala.

Ingrediente:
foi de lasagna 500 g (spre marea mea surprindere si bucurie am gasit foi proaspete)
1 kg spanac
500 g ricotta
200 g smantana
4 catei de usturoi
3-4 morcovi
1 cutie de rosii in sos de rosii de 400 g
2 cepe mari
500 ml suc de rosii
150 g parmezan ras
1 lingura de busuioc proaspat tocat sau o lingurita de pesto

Se curata ceapa si usturoiul si se toaca. Se curata si se rad morcovii pe razatoarea mica. Se rade parmezanul tot pe razatoarea mica.

Jumatate din cantitatea de ceapa si usturoi se caleste in ulei de masline si se adauga spanacul curatat si taiat (daca folositi spanac proaspat). Tinand cont de anotimp eu am folosit spanac congelat (va dati seama ca e o scuza doar ca sa muncesc mai putin pentru ca am vazut spanac proaspat de vanzare). Se tine pe foc cam 10 minute pana se leaga un pic si se reduce cantitatea de zeama.

Cand s-a racit se amesteca ricotta si smantana in compozitia de spanac si se adauga sare si piper dupa gust.

Cealalta jumatate din cantitatea de ceapa si usturoi se caleste in ulei de masline impreuna cu morcovii rasi. Se adauga rosii si busuioc (n-am avut proaspat asa ca am pus o lingurita de pesto) si se lasa pe foc tot cam 10 minute pana scade un pic. Se sareaza si se pipereaza si puteti adauga chiar si o lingurita de aceto balsamico.

Tava de lasagna se unge cu ulei de masline si incepe montarea repetand urmatoarele operatii:
– se pune un strat de foi de lasagna
– se stropeste foaia abundent cu suc de rosii
– se pune un strat de pasta de spanac sau de compozitie de rosii
– se presara cu parmezan

Se alterneaza straturile cu pasta de spanac cu cele cu rosii, ideea este ca trebuie sa incheiati cu o foaie de lasagna pe care o stropiti cu sos de rosii si o presarati cu parmezanul ramas. Sosul de rosii ramas se toarna in tava.

Se baga in cuptorul incins la 180 de grade (mediu) si se lasa cam 30 de minute. Va dati seama cand e gata incercand foile de lasagna cu o furculita.

Mama mia ce bun este!

Comments are closed.