Lapte de pasare


Ce minune neamaiauzita e si asta? E de fapt o crema de vanilie cu mult lapte si cu norisori de bezea, o reteta clasica a carei proveninta pare franceza. Mie imi facea bunica mea in copilarie acest desert, deci eu am un atasament aparte fata de el. Nu mai mancasem din copilarie asa ceva, asa ca atunci cand mi-a picat aceasta reteta la concursul de prajituri de la servici am fost mai mult decat fericita ca mi s-a ivit ocazia sa o prepar si eu. E o reteta usoara dar care necesita ceva rabdare, o sa vedeti in curand de ce.

Ingrediente:
1 litru lapte
6 oua
200 g zahar pudra
1 pastaie vanilie
1 lingura amidon sau faina daca nu aveti amidon
1 lingura rom

Intr-o cratita potrivit de mare cu cantitatea de lapte, e bine sa aiba suprafata mare ca sa fierbeti cat mai multe boules de neige de o data, puneti laptele cu pastaia de vanilie la fiert. Eu una am scos miezul pastaii si l-am adaugat in lapte dar am pus si ce a ramas din pastaie la fiert.

Intre timp bateti spuma albusurile, adaugati 100 g zahar si bateti pana se intaresc din nou. Cand laptele incepe sa fiarba se da focul mic astfel incat sa fiarba in clocote foarte mici (puterea focului trebuie sa aiba ca efect crearea unor valuri mici la suprafata laptelui nicidecum clocote serioase).

Incepeti acum prepararea boules de neige. Cu o lingura trecuta prin apa rece (e bine sa va pueti apa intr-o cana pe care sa o tineti langa aragaz pentru a tot inmuia lingura in ea in caz ca nu vreti sa faceti nenumarate ture la chiuveta) luati din albusul batut spuma o cantitate nu prea mare (de marimea cantitatii luate depinde marimea galustii formate si nu vreti sa faceti niste paleshti plus ca daca galustile sunt mari va fi greu sa le intoarceti si sa le serviti), ii neteziti suprafata si o impingeti cu ajutorul unei lingurite in cratita cu lapte. Se formeaza astfel 4-5 boules de neige o data, astfel incat sa aiba loc neinghesuite in cratita. Se tin nu mai mult de 2 minute pe o parte dupa care se intorc si te tin tot atat si pe cealalta parte. Se scot cu spumiera si se pun ori intr-o sita ca sa se scurga ori pur si simplu intr-un castron. Se repeta acest procedeu pana terminati de fiert tot albusul.

Pentru ca albusul sa creasca frumos si sa nu se destrame sunt importante doua lucruri: laptele sa nu fiarba in clocote mari si sa nu lasati prea mult albusul la fiert.

Separat se bat galbenusurile cu restul de zahar si cu o lingura de amidon. Cand ati terminat de fiert albusurile turnati incet peste acesta compozitie laptele strecurat. Amestecul rezultat se muta in cratita si se da la foc moale, amestecand in continuu, pana incepe sa se lege. In faza asta daca dati cumva focul prea tare sau nu amestecati riscati sa se branzeasca totul. Rabdare ca aproape am terminat sa preparam laptele de pasare.

Cand crema a inceput sa se raceasca adaugati o lingura de rom si amestecati dupa care o turnati in castronul in care veti servi (puteti lasa la fel de bine totul in cratita daca veti servi la masa direct in cupe sau castronele) si asezati deasupra boules de neige.

Bon apetit!

Comments are closed.