Galusti cu prune
Visul unei dupa amieze de toamna. Si reteta asta imi aduce aminte de copilarie si de bunica mea si de mancarurile minunate pe care le facea.
In mod paradoxal, galustile cu prune nu sunt foarte cunoscute ca desert de aia intotdeauna m-am intrebat din ce regiune provin, insa o data ce victima gusta devine dependenta pe viata. Nu e un desert usor de facut dar nici unul complicat, e destul de laborios insa. De aceea fac o data, maxim de doua ori pe toamna. Dar ce mai tura vura, hai sa ne punem pe treaba.
Ingrediente:
500g cartofi rosii
100g faina
jumatate de ceasca de gris
100g unt
2 galbenusuri
jumatate de lingurita de zahar
prune cate e nevoie, nu mai mult de jumatate de kilogram
Pentru pesmetul dulce
100g pesmet
100g zahar pudra
scortisoara
50g unt
Fierbeti cartofii in coaja dupa care ii curatati, ii pasati si ii amestecati cu untul topit, zahar si galbenusuri. Adaugati faina si grisul si framantati pana obtineti un aluat nu foarte tare. E posibil sa fie nevoie de mai multa faina, ideea e ca nu trebuie sa rezulte un aluat tare clasic, trebuie doar sa nu vi se lipeasca de maini, deci nu exagerati cu faina.
Presarati faina pe masa de lucru si faceti un rulou gros de 2-3 degete, din care taiati bucati de 1-2 cm grosime. Acestea se intind cu mana astfel incat sa obtineti niste cercuri in care sa imbracati prunele. O data imbracata pruna, rotunziti galustele in palme si le asezati pe un fund presarat cu faina.
In timp ce faceti galustele, puneti apa cu sare la fiert intr-o oala cu deschidere mare. Cand clocoteste apa, dati focul mai mic astfel incat doar sa freamate la suprafata, si puneti galustele una cate una. Cand fundul olii s-a umplut va opriti din pus galuste la fiert. Galustele sunt gata cand incep sa se ridice la suprafata.
In timp ce fierb galustele, preparati pesmetul. Topiti untul intr-o tigaie dupa care adaugati pesmetul si zaharul pudra. Amestecati in continuu ca zaharul si pesmetul sa nu se arda. Presarati scortisoara dupa gust. Lasati pe foc pana cand zaharul se caramelizeaza un pic si pesmetul e prajit tot un pic.
Scoateti galustile cu o spumiera si le tavaliti prin pesmet astfel incat sa obtineti o crusta serioasa de pesmet. Asezati galustile pe un platou si le pudrati cu restul de pesmet si eventual zahar pudra.
O nebunie!