Fasole boiereasca

Reteta mea din fasole boabe este intotdeauna foarte apreciata.
Nu este nici ciorba, nici iahnie, dar se mananca cu lingura.

1kg fasole boabe, neaparat romaneasca, cu bob mijlociu si cat mai noua
2 morcovi mari
1 pastarnac
1 radacina de patrunjel
1 telina mica
200 g bulion
800 g ciolan afumat sau kaiser sau costita, cu cat mai putina grasime, taiate bucatele
2 frunze de dafin
1 lingurita de cimbru uscat
1 lingurita de piper boabe
1 lingurita de sare
2 cepe
50 ml ulei
marar tocat
ceapa verde

Fasolea, curatata, se pune la fiert intro oala mare. Se schimba apa in care fierbe de trei ori, inlocuindu-se de fiecare data cu apa fierbinte. Cand este aproape fiarta fasolea, se adauga zarzavaturile taiate marunt, foaia de dafin, cimbrul si piperul boabe.
Peste 20 minute se pune si carnea taiata bucatele. Daca aceasta este prea afumata se fierbe separat si se adauga ulterior la fasole.
Peste 15 minute se adauga bulionul si sarea si se mai fierbe 10 minute.
Intre timp cele doua cepe, tocate se calesc in ulei incins si cand se rumenesc se adauga la mancarea de fasole.
Inainte de a stinge focul presarati deasupra cat mai mult marar tocat si o legatura de ceapa verde tocata marunt.
Cand este gata mancarea ar trebui sa aiba zeama deasupra de 3 cm.

A doua si a treia zi mancarea mai scade si deine mai buna.

Se serveste cu ceapa rosie, salata de varza acra sau cu muraturi.

Caloriile unei portii de fasole boabe sunt nenumarate. Dar este asa de buna incat merita sa riscati o data sau de doua ori pe iarna.

Comments are closed.