Dovlecei umpluti, in stil traditional
Din meniul „criminal” nu putea lipsi felul de mancare preferat de victima mea principala: dovlecei umpluti cu muuuuuuult iaurt. Chiar victima-insasi i-a pregatit. Oare nu are incredere in „criminala din Vacaresti”?
Pentru doua portii:
- 2 dovlecei mijlocii
- 2 cepe tocate marunt
- 4 catei de usturoi
- 250g carne tocata (amestec porc si vita)
- 3 linguri ulei
- 1 ou
- 3 linguri orez
- legatura de patrunjel
- 50 ml apa
- 400 ml rosii pasate
- Sare, piper
- 50g parmezan ras
- 6 rosii cherry
Preparare:
Se spala dovleceii, se taie capetele si apoi se impart in doua jumatati longitudinale. Se scobesc cu o lingurita si se formeaza astfel cate doua “barcute” din fiecare dovlecel.
Miezul se poate recupera. Se pune intr-o punguta si se pastreaza la congelator. Se poate folosi la o ciorba de legume ulterioara.
Se amesteca intr-un castron: carnea, orezul, o ceapa maruntita, patrunjelul tocat, oul, sarea, piperul si 50 ml apa. Se framanta cateva minute, pentru omogenizare.
Intre timp se pregateste sosul. Intr-o tigaie se rumenesc rapid: o ceapa tocata si usturoiul pisat, intr-o lingura de ulei. Se toarna deasupra rosiile pasate si se mai fierbe putin.
Se stropeste o tavita cu celelalte doua linguri de ulei, se aseaza dovleceii care se umplu cu carnea, si se toarna printre ei sosul de rosii. Se acopera totul cu o folie de aluminiu si se coace cca 30 minute la foc mediu.
Se inlatura folia, se pun rosiile cherry deasupra si se continua coacerea inca 15 minute. Inainte de servire se presara parmezan ras.
Se servesc cate doua jumatati de dovlecel intr-o farfurie, cu muuuult iaurt alaturi.
Cremenal si national!!!