Cremsnit
Un desert clasic cu vanilie care e preferatul multora dintre noi. Cand eram mica mancam cremsnit facut de bunica mea. Cum nu sunt un fan al prajiturilor de cofetaria mi-am zis ca trebuie incercat, cu aluat de foietaj cu tot. Am studiat multe retete dar pana la urma m-am oprit la cea a Sandei Marin. Reteta nu e complicata deloc, necesita doar rabdare, vanilie si cat mai multa dragoste.
Ingrediente:
Foietaj:
250g unt
250g unt
150-200ml apa
Crema de vanilie:
1l lapte
8 galbenusuri
300g zahar
1 pastaie de vanilie
160g amidon
50g unt
Faceti o gramajoara din faina si in mijlocul ei faceti o adancitura in care turnati apa. Presarati un pic de sare in apa si amestecati pana se dizolva. Amestecati faina cu apa putin cate putin astfel incat sa nu se formeze cocoloase. E bine sa adaugati apa treptat, e posibil sa fie nevoie de mai multa apa. Cum ar zice clasicii, apa cat cuprinde. Framantati aluatul pana cand devine atat de elastic incat daca presati cu degetul isi recapata forma usor. Formati o bila din aluat, acoperiti-l cu folie alimentara si dati la rece 20 de minute.
Presarati blatul de lucru cu faina si intindeti aluatul in forma patrata pana cand ajungeti la o grosime de 1cm. Repartizati untul uniform pe foaia de aluat avand grija sa lasati marginea libera. Impachetati aluatul aducand colturile spre mijloc ca un plic. Dati din nou la rece 10-15 minute.
Dupa asta vom continua sa impachetam aluatul de inca 4 ori in felul urmator. Intindeti aluatul astfel incat lungimea sa fie de 3 ori cat latimea. Impachetati in 3 aducand latura dreapta peste latura stanga. Dati la frigider 10-15 minute. Repetati asta de 4 ori avand grija sa impachetati invers decat data precedenta. Daca untul iese la suprafata presarati faina deasupra.
Cum noi vrem sa obtinem 2 foi aluatul trebuie impartit in doua inainte de a incepe povestea cu impachetarea.
Incingeti cuptorul la 200 de grade si coaceti foile pe rand pe fundul tavii tapetate cu hartie de copt cate 30 de minute pana cand devin aurii. Inainte de a baga tava in cuptor intepati aluatul din loc in loc cu o furculita ca sa nu se umfle prea tare.
Intre timp preparam crema de vanilie. Firbem laptele, il luam de pe foc si adaugam miezul pastaii de vanilie si pastaia in sine. Acoperiti cratita cu o farfurie si lasati la infuzat 15 minute.
Bateti galbenusurile cu zahar pana la dizolvarea acestuia. Inglobati amidonul si turnati laptele, din care ati scos bucatile de pastaie, in fir subtire, amestecand tot timpul. Turnati tot amestecul intr-o cratita si puneti pe foc moderat. Amestecati in continuu pana cand crema incepe sa capete consistenta. Adaugati untul, acoperiti cu o folie ca sa nu se formeze crusta si lasati sa se raceasca. Nu e nevoie sa se raceasca de tot, trebuie sa nu mai fie fierbinte.
Trecem la montat. Eu am folosit o rama rectangulara, dar daca nu aveti asa ceva puteti folosi o tava. Puneti o foaie dedesubt, repartizati crema uniform si asezati a doua foaie deasupra. Lasati la frigider peste noapte. Taiati bucati patrate folosind un cutit ascutit fara sa apasati, printr-o miscarea asemanatoare manuirii unui fierastrau.
Pudrati cu zahar si serviti.
Destul de lunga pentru o reteta simpla :-).