Chiftele marinate
Chiftelele marinate sunt o mancare care intotdeauna mi-a amintit de rasfaturile copilariei. In combinatie cu piure e un fel de mancarea puturosului rasfatat. Eu le pregatesc in intregime la cuptor, care va sa zica ies ceva mai usurele. In plus, e mult mai simplu sa le prepari la cuptor si nici nu iese fum in bucatarie.
Ingrediente:
500g carne tocata – vita, porc sau amestec
miezul de la 2-3 felii de franzela, inmuiata in apa si stoarsa
1 ceapa medie, tocata mic
3-4 catei de usturoi, tocati marunt
1 ou
jumatate legatura de patrunjel, tocat marunt
500ml suc de rosii
1 foaie de dafin
1 lingura otet
cateva boabe de piper
sare, piper, ulei, faina
Caliti ceapa tocata si amestecati-o in carne impreuna cu miez de paine, ou, usturoi, patrunjel, sare si piper dupa gust. Omogenizati tot amestecul bine dupa care treceti la formarea chiftelelor. Luati cate o lingura din compozitie, o dati prin faina si o modelati in forma de bila. Asezati toate bilele pe un fund tapetat cu faina.
Incingeti cuptorul la 180 grade – mediu. Puneti chiftelele intr-o tava unsa cu ulei si le bagati la cuptor. Din cand in cand, sa zicem cam la 10-15 minute intoarceti chiftelele de pe o parte pe alta pana cand considerati ca sunt facute – sunt prajite pe toate partile. Turnati in tava sucul de rosii si adaugati boabele de piper, otetul, dafinul si putina apa (100-200ml) ca sa diluati un pic sucul de rosii.
In mod traditional chiftelele marinate se prepara in tigaie ca niste chiftele normale dupa care se fierb in sos. Varianta mea e mult mai simpla intrucat nu trebuie sa supraveghiati chiftele pe parcursul prajirii si nici nu afumati toate bucataria.
Lasati sa se faca sosul 15-20 de minute, e gata cand s-a ingrosat un pic si a iesit grasimea la suprafata.
Pofta buna!