BUJORI DE MUNTE – dulceata si sirop
Bujorii de munte sunt MONUMENT AL NATURII. Cresc pe muntele Leota, la cca 1800 m altitudine. In luna iunie ei infloresc si impodobesc in rosu varfurile masivului. O multime de localnici vin sa culeaga florile, fara a distruge plantele. Eu am gasit la piata din Campulung. Parfumul este fermecator, asemanator cu al trandafirilor de dulceata, dar mai subtil. Aspectul dulcetii este, desigur, ucigator.
250g petale , bine curatate de frunzulite si codite
1 l apa
1 kg zahar
1 pachet sare de lamaie
1 lingurita de zeama de lamaie
Jumatate din petale se fierb cu 1 l de apa, pana se inmoaie. NU VA SPERIATI: sucul rezultat e verde, ca fierea.
Jumatate din petale se freaca usor cu sare de lamaie si se pun la frigider.
Din zeama rezultata dupa fierberea petalelor, care a fost bine strecurata, se pastreaza 750 ml. Acest suc se fierbe cu zaharul, pana se leaga siropul.
Apoi se adauga petalele frecate cu sare de lamaie.
MIRACOL: totul capata o super-culoare ROZ. Se mai fierbe dulceata, pana se leaga din nou siropul. Petalele raman destul de tari, dar acesta e secretul: trebuie sa scartaie in dinti.
Se lasa dulceata in cratita pana se raceste, in asa fel incat sa pluteasca petalele in sirop.
Se pune in borcane, iar siropul rezultat in exces se toarna in sticlute.
Este o NEBUNIE!