Tort de mere cu crema de vanilie si crusta de migdale
O prajitura cu mere tare buna mai ales ca are ingredientul meu favorit : Vanilie.
Ingrediente:
200 g faina
225 g zahar
1 0u
190 g unt
1,2 kg mere
suc de lamaie
100 g stafide
coaja rasa de la o lamaie
1 plic praf de budinca vanilie
1 lingura miere
60 g fulgi de migdale
500 ml lapte
Preparare
Se face un aluat din faina, 100 g zahar, ou si 130 g unt. Se bate intai untul cu zahar s i cu ou dupa care se adauga faina. Se framanta si se modeleaza o bila care se infasoara in folie alimentara dupa care se da frigider 30 de minute. Se unge cu unt o tava rotunda formand o margine inalta (mai multe detalii despre cum se pune aluatul in tava gasiti la reteta tarta cu branza si fructe). Se incinge cuptorul la 200 de grade.
Se curata merele stropindu-le din cand in cand cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Se taie merele cubulete nu foarte mici dupa care se calesc cam 10 minute cu 50 g unt, 50 g zahar, stafide si coaja de lamaie. Separat se prepara o budinca din lapte si praf, dupa care se amesteca cu merele.
Pentru crusta se amesteca pe foc 10g unt, 75 g zahar, mierea si migdalele. Amestecul obtinut se repartizeaza imediat deasupra merelor. Prajitura se coace 35-45 de minute. Inainte de a rasturna si mai ales taia prajitura trebuie sa o lasati sa se raceasca complet, minim 3 ore.
Enjoy