Vacuta Murfatlar, la ceaun (Pastisa la „BOEUF BOURGUIGNON A LA COCOTE” )

Astazi am pregatit o replica autohtona la “fitzele” criminalei Ancutza,
Deci, in loc de boeuf – vacuta, in loc de Bourgogne – Murfatlar, in loc de cocote – ceaun. Ce-a iesit ? O nebunie.
1 kg carne de vita , eu am folosit “vita pentru gulas”
50 g unt, 1 lingura de ulei
100 g bacon, eu am pus costita
2 cepe; 2 morcovi; 30 g faina; 2 catei de usturoi
500 ml vin rosu sec de calitate, de la Murfatlar si ½ pahar apa
2-3 fire de patrunjel, 1 fir de cimbru , 1 foaie de dafin
300 g ciuperci
Sare, piper

Carnea este déjà taiata in cuburi maricele. Se toaca ceapa,sub orice forma, pentru ca oricum se va topi.. Se curata morcovii si se taie felii fine. Se taie fasii costita.
Intrun ceaun smaltuit se topeste untul, se adauga si putin ulei si se caleste costita, bucatile de carne si mai apoi ceapa si morcovii. Cand inceap sa se rumeneasca, cam dupa 10 minute, presarati faina, amestecati bine si adaugati vinul rosu si putina apa. Trebuie pus atat vin cat sa acopere carnea.
Adaugati usturoiul pisat, ierburile aromatice, sare si piper dupa care puneti capacul, dati focul mic si lasati sa fiarba 2- 3 ore. Intradevar a durat 3 ore pana carnea a devenit foarte moale.

Dupa 2,5 ore am adaugat ciupercile taiate feliute.

Eu am asociat vacuta mea de Murfatlar cu piure de cartofi (imbatabil). De sigur cel mai bine se potriveste si un pahar cu acelasi vin.

“Poate ca 3 ore timp de preparare vi se pare mult, dar rezultatul merita si pana la urma nu-i nici atat de greu sa amesteci din cand in cand intr-o oala” – spune fiica mea. Ea a folosit o cocota, eu o tarancuta.
Pofta mare !

2 Comments


  1. Ai o tarancuta pe post de sclava ce amesteca in ceaun? Plagiat pe fata, oribil 🙂


  2. E super tare abia astept sa incerc reteta. Mereu sunt in criza de idei pentru gatit.
    Va invit si eu la o cafea in cafeneaua mea.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.