Turta mot sau cozonac rotund


Ei bine da, am facut cozonac si mi-a iesit o minunatie. E ca si cum m-am facut mare! E drept KitchenAid a avut un rol important in reusita mea dar exista si masini de facut paine, si mixere si deloc in ultimul rand manute si copaie. Am folosit reteta aluatului de cozonac fara nici un alt adaos, am fost usor speriata de bombe si n-am pus nici macar stafide. Promit insa sa devin curajoasa si sa fac si cu nuci. Reteta e o combinatie intre Sanda Marin si Silvia Jurcovan. Dar hai sa va povestesc patania mea culinara!

Ingrediente pentru o turta sau pentru un cozonac enorm:
8 galbenusuri + 1 ou pentru uns
500g faina
25g drojdie
250ml lapte
125g unt, topit
150g zahar
coaja de la o lamaie
coaja de la o portocala
o lingura de rom
Puteti adauga stafide, fructe confiate, rahat, etc.

Este foarte important ca ingredientele sa nu fie scoase din frigider imediat inainte de folosire, ele trebuie sa fie la temperatura camerei de lucru, bucataria :-). De asemenea e foarte important ca temperatura din bucatarie sa fie constanta si sa nu fie curenti de aer rece. Dar sa trecem la treaba.

Frecati drojdia cu o lingurita de zahar si cu cateva linguri de lapte caldut. Amestecati 4 linguri de faina cu restul de lapte, clocotit. Cand amestecul de faina se raceste, are aceiasi temperatura cu a mainii, amestecati melanjul de drojdie si lasati “plamadeala” acoperita cu un prosop cam jumatate de ora sa creasca, e suficient sa-si dubleze volumul.

Bateti galbenusurile cu un varf de cutit de sare si cu zaharul pana cand acesta se dizolva complet. Adaugati la acest amestect coaja de citrice si romul. Cerneti restul fainii in vasul in care vezi lucra si amestecati cu plamadeala si cu ouale. Framantati bine si adaugati din cand in cand cate un pic de unt topit. Cozonacul trebuie framantat pana nu se mai lipeste de mana si pana cand incepe sa faca basici. Este posibil sa mai trebuiasca adaugata o lingura doua de faina daca aluatul ramane prea gras si continua sa se lipeasca.

Lasati sa creasca acoperit cu prosoape, la caldura, cam o ora. Asezati cozonacul intr-o tava de cozonac unsa cu unt si tapetata cu faina si lasati inca 10-15 minute sa mai creasca si in tava. Pentru turta eu am impartit aluatul in doua si am facut doua suluri pe care le-am impletit si le-am asezat sub forma de colac intr-o tava de guguluf. Ungeti cu oul batut si coaceti in cuptorul incalzit in prealabil la 180 grade/mediu pentru 50 de minute – o ora. Daca vreti puteti presara cozonacul cu zahar tos sau chiar cu stafide. E gata cand e frumos rumenit.

Si atunci cand il scoateti din cuptor trebuie avuta grija la temperatura.

O nebunie!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.