Tort Samba Libre cu rom si cu fructe exotice


E un tort de vara dar eu n-am apucat sa-l fac decat mai pe toamna. Dar cum in Brazilia pepenii se coc toamna putem foarte bine face acest tort si acum. Un tort demn de a 200-a reteta. La multi ani Retete Criminale!
Ingrediente:
Blat:
100g fulgi de cocos
30g faina
1 lingurita rasa praf de copt
100g zahar
3 oua
50ml ulei de floare soarelui
coaja rasa de la un lime
miezul de la 1 baton de vanilie

Crema:
10g gelatina
frunzulitele de la 5 fire de menta
6 oua
300g zahar
100ml suc de maracuia, eu n-am gasit si am folosit pulpa de la 3 fructe de maracuja
100ml lapte de cocos
100ml rom alb
360g unt, taiat cuburi si congelat

Ornat:
50g fulgi de cocos mari
50g frisca
jumatate de pepene galben turkestan
jumatate de pepene galben de alt fel
1 fruct de maracuja
menta
optional pepene verde

Incingeti cuptorul la 180 grade – mediu. Prajiti fulgii de cocos intr-o tigaie de teflon fara adaos de grasime. Scoateti-i din tigaie si lasati-i sa se raceasca. Bateti ouale cu zahar dupa care adaugati in compozitie uleiul in fir subtire ca la maioneza. Adaugati apoi miezul de la vanilie, coaja de lime, faina si fulgii de cocos si praful de copt stins cu zeama de lime. Turnati aluatul in o forma de tort cu diametrul de 24 cm, daca vreti un tort mai inalt si de 26 cm, altfel. Inainte de asta tapetati forma cu unt si faina.

Coaceti blatul 25-30 de minute si incercati cu scobitoarea pentru a vedea daca e gata. Scoateti din forma si lasati pe un gratar sa se raceasca.

Inmuiati gelatina in apa rece 5-10 minute si topiti-o mai apoi la microunde sau la bain-marie. Bateti ouale cu zahar intr-o craticioara pe care o puneti apoi pe foc la bain-marie. Bateti compozitia in continuu cu un tel si adaugati laptele de cocos pasat impreuna cu pulpa de la maracuja, romul si frunzele de menta. Continuati operatia la bain-marie pana incepe crema sa se lege – amestecul capata o consistenta cremoasa. Scoateti craticioara din bain-marie dupa care inglobati in ea gelatina topita si mai apoi untul rece.

Asamblati forma de tort in jurul blatului pe care-l insiropati cu un sirop de rom, apa si zahar. Eu l-am facut dupa ureche – as zice 50ml rom, 50ml apa si o lingura de zahar. Acoperiti blatul cu crema si bagati in frigider pentru cateva ore pana se intareste crema.

Trecem acum la partea cea mai fun : decorarea. Prajiti fulgii de cocos intr-o tigaie fara adaos de grasime. Eu am obtinut atat laptele de cocos cat si fulgii dintr-o nuca de cocos. Fulgii i-am facut folosind un peeler. Scoateti tortul din forma si imbracati marginea lui in frica in care incrustati fulgii de cocos.

Scoateti, cu un instrument special, bile din pulpa pepenilor si taiati fructul de maracuja in sferturi. Ornati tortul cu bilele de pepene, maracuja si cateva fire de menta.

E intradevar un tort de nota 10!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.