Tort „mica Milena” cu ciocolata si fructe de padure


Desi nu o cunosc pe Micuta Milena, m-am straduit sa-i pregatesc un tort minunat pentru cei 40 de oaspeti prezenti la aniversarea ei de 9 ani. Colaboratoarea mea, „criminala cofetareasa Ancuta” l-a ornat cu pisicute, catelusi si dovleci. La multi ani Micuta Milena!!!

 Pentru 40 de portii (tort etajat):

BLATUL MIC (diametrul 18 cm):

  • 4 oua
  • Esenta  de vanilie
  • Coaja rasa de la o portocala
  • 50 g zahar
  • 110 g faina
  • 40 g cacao
  • O lingurita rasa de praf de copt
  • Un praf de sare
  • 100 g unt (82% grasime) moale

BLATUL MARE (28 cm):

  • 12 oua
  • Esenta  de vanilie
  • Coaja rasa de la 3 portocale
  • 150 g zahar
  • 330 g faina
  • 120 g cacao
  • Un pachetel de praf de copt
  • Un praf de sare
  • 300 g unt (82% grasime) moale

SIROPUL

  • 500 g miere
  • Sucul de la cele 4 portocale completat cu nectar de portocale, pana la 500ml
  • 6 linguri lichior de portocale (optional)
  • Esenta de lamaie sau de vanilie

CREMA DE CIOCOLATA:

  • 2 pachete de gelatina pudra
  • 4 oua
  • 100 g zahar
  • lingurita zeama de lamaie
  • 300 g smantana pentru frisca
  • 300 ml lapte 3.5%
  • Un praf de sare
  • 40g amidon
  • 60g cacao
  • 160 g ciocolata amaruie (70% cacao)

CREMA DE FRUCTE DE PADURE:

  • 1 kg fructe de padure, congelate
  • 2 pachete de gelatina pudra
  • 100 g zahar

DECOR: cca 1,5 kg icing si 500g fondant

 PREPARARE:

BLATURILE:

Se bat spuma galbenusurile cu zaharul si coaja de portocala.

Se bat foarte bine albusurile cu un praf de sare si o lingurita de zeama de lamaie.

Se cern: faina, praful de copt si cacao, iar apoi se adauga, alternand, cu albusul batut in compozitia de galbenusuri. In final se amesteca si untul moale.

Formele de tort se tapeteaza cu hartie de copt, unsa cu putin unt si se umplu cu aceasta compozitie. Se coc la 180 grade pana cand reuseste „proba cu scobitoarea”.

 SIROPUL:

Cand s-au racit blaturile, se taie in trei, pe orizontala si se insiropeaza cu miere, nectar de portocale si lichiorul de portocale.

 CREMA DE CIOCOLATA:

Se pune la inmuiat gelatina intr-o cescuta cu putina apa rece.

Se bat cele 4 galbenusuri cu zaharul.

Intr-o craticioara se amesteca: frisca, lapte si putina sare. Se scot 4 linguri din aceasta compozitie intr-un castronel, unde se dizolva amidonul.

Craticioara cu lapte, in care s-au adaugat esenta de vanilie, se da intr-un clocot. In laptele fierbinte se pune amidonul dizolvat. Se continua fierberea, cam  un minut, pana se ingroasa budinca. Imediat se pun galbenusurile frecate cu zahar.

Gelatina inmuiata se lichefiaza in cuptorul cu microunde, timp de 15 secunde. Apoi se adauga in compozitia de mai sus: gelatina, cacao si ciocolata topita. In final se pun si albusurile batute spuma cu putina sare si o lingura de zahar.

Crema se lasa sa se raceasca, dar nu pana se incheaga de tot.

 CREMA DE FRUCTE DE PADURE:

Se pune la inmuiat gelatina intr-o cescuta cu zeama lasata de fructele congelate. Restul fructelor se pun la fiert cu zahar timp de 15 minute, pana se formeaza un sirop subtire. Se lasa putin sa se raceasca si se adauga gelatina lichefiata la cuptorul cu microunde.

 Formele de tort se tapeteaza cu folie din plastic. Pentru fiecare, se aseaza un blat, se toarna crema de ciocolata si deasupra crema din fructe de padure, se pune si al doilea blat si se aseaza din nou crema de ciocolata si de fructe de padure. Se acopera cu blatul numarul 3. Ar fi de preferat ca acesta sa fie cel copt la fundul formei, fiindca este cel mai drept. Se lasa cele 2 torturi la frigider, cel putin 4 ore, sau peste noapte.

Torturile se niveleaza cu unt moale si apoi se imbraca cu icing, ulterior se  suprapun.

Se aduc catelusii, pisicutele si dovlecii din fondant pentru a da un aspect  vesel si apetisant. Petrecere frumoasa!

Comenteaza