Tort Emy, cu salata de fructe

Anul acesta, marele amator de calatorii automobilistice, Emy, implineste 82 de ani. Daca la 80 de ani l-am sarbatorit cu un tort decorat cu masinute, acum am pregatit un tort cu trasee montane si peisaj de primavara. Chiar daca, afara e un decor de iarna cenusie…

Blat, pentru 12 portii:
• 5 oua
• 100g unt
• 100g zahar pudra
• 150g faina
• 1 lingurita praf de copt
• Coaja de portocala rasa
• O lingurita zeama de lamiae
• Un varf de cutit de sare
• 100g ciocolata amaruie
Crema:
• Zeama de la 4 portocale mari
• Zeama de la jumatate de lamaie
• 150g zahar
• 1 lingura de amidon
• 200g unt
• 300g fructe din salata (ananas, struguri, mere, portocale, grepfruit)
Decor:
• 100ml lichior de portocale
• 50g unt moale
• 600g icing

Se face aluatul pentru blat incepand cu untul moale frecat cu zaharul pudra la care se adauga galbenusurile, ciocolata topita, coaja rasa de portocala, zeama de lamaie, sarea si apoi faina cernuta amestecata cu praful de copt. La sfarsit se pune si albusul batut spuma-tare, amestecandu-l usor in compozitie.
Se aseaza acest aluat in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina. Se coace la 180 grade timp de 30 de minute.
Intre timp se pune la fiert zeama de partocale si de lamaie cu zaharul. Separat se dizolva amidonul in putina apa rece si se adauga, in fir subtire, in siropul fierbinte. Se amesteca totul, pe foc, timp de 1-2 minute pana se formeaza o crema. Aceasta se lasa putin la racit si apoi se amesteca cu untul moale.
Dupa ce s-a racit, blatul se taie in 3 straturi orizontale care se stropesc cu lichiorul de portocale. In loc de lichior se poate folosi un sirop aromat.
Fructele scurse de siropul salatei, se taie in bucati cat mai mici si se scurg pe servetele de hartie. Crema se aseaza intre blaturi, presarata cu fructe. Se pot folosi, la fel de bine si fructe proaspete.
Se mai lasa tortul astfel asamblat la frigider, cel putin o ora. Apoi se unge cu un strat subtire de unt moale, pentru a indrepta toate denivelarile. Se imbraca cu icing, fondant sau martipam. Se decoreaza conform cu preferintele sarbatoritului.