Tort dreptunghiular, cu afine

Al doilea tort? In aceasi zi? Da. Pentru ca in „cofetaria criminala” urmeaza un alt eveniment. Se convoaca grupul fanilor apropiati blogului la vizionarea filmului „Revelion cu ingeri si demoni, 2013”. Si nu se putea fara tort!

 

Pentru 12 portii (forma de cozonac de 30 cm):

BLATUL:

  • 4 oua
  • Esenta  de vanilie
  • Coaja de portocala
  • 50 g zahar
  • 160 g faina
  • 40 g cacao
  • O lingurita rasa de praf de copt
  • Un praf de sare
  • 100 g unt moale

SIROPUL

  • 125 g miere
  • 125 nectar de portocale
  • 2 lichior de portocale
  • Esenta de vanilie

CREMA:

  • 1 pachet de gelatina granule
  • 2 oua
  • 50 g zahar
  • O lingurita zeama de lamaie
  • 150 g smantana pentru frisca
  • 150 ml lapte 3.5%
  • Un praf de sare
  • 20g amidon
  • 30g cacao
  • 80 g ciocolata amaruie – 70%
  • 200 g dulceata de afine

GANACHE

  • 100 g ciocolata amaruie – 70%
  • 100 g ciocolata cu lapte
  • 150 g smantana pentru frisca

 

 

BLATUL:

Se bat spuma galbenusurile galbenusurile cu zaharul si coaja de portocala.

Se bat foarte bine albusurile cu un praf de sare si o lingurita de zeama de lamaie.

Se cern: faina, praful de copt si cacao, iar apoi se adauga, alternand, cu albusul batut in compozitia de galbenusuri. In final se amesteca si untul moale.

Forma de cozonac se tapeteaza cu hartie de copt, unsa cu putin unt si se umple cu aceasta compozitie. Se coace la 175 grade timp de 25 de minute.

 

SIROPUL:

Cand s-a racit blatul, se taie in trei, pe orizontala si se insiropeaza cu miere, nectar de portocale si lichiorul de portocale.

 

CREMA:

Se pune la inmuiat gelatina intr-o cescuta cu putina apa rece.

Se bat cele 2 galbenusuri cu zaharul.

Intr-o craticioara se amesteca: frisca, lapte si putina sare. Se scot doua linguri din aceasta compozitie intr-un castronel, unde se dizolva amidonul.

Craticioara cu lapte, in care s-au adaugat esenta de vanilie, se da intr-un clocot. In laptele fierbinte se pune amidonul dizolvat. Se continua fierberea, cam  un minut, pana se ingroasa budinca. Imediat se pun galbenusurile frecate cu zahar.

Gelatina inmuiata se lichefiaza in cuptorul cu microunde, timp de 15 secunde. Apoi se adauga in compozitia de mai sus: gelatina, cacao si ciocolata topita. In final se pun si albusurile batute spuma cu putina sare si o lingura de zahar.

Crema se lasa sa se raceasca, dar nu pana se incheaga de tot.

Forma de cozonac se tapeteaza cu folie din plastic. Se aseaza un blat, se toarna crema, se pune si al doilea blat, dulceata de afine si al treilea blat. Se lasa tortul la frigider, cel putin 4 ore.

 

ORNARE:

Pentru ganache se toaca ciocolata intr-un castron. Se toarna deasupra frisca fierbine si se amesteca cu telul pana la omogenizare.

Pe platoul de inox se aseaza de jur-imprejur fasii de hartie, care vor putea fi trase dupa ornare.

Se aseaza tortul pe platou si se imbraca in ganache. Apoi se orneaza dupa imaginatie cu fulgi de ciocolata si afine proaspete.

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.