Tort Dobos


Acest tort este capodopera unui cofetar maghiar celebru, pe nume József C. Dobos. El a fost inventat in 1884, iar doua dintre personalitatile care au avut pivilegiul de a degusta aceasta premiera culinara au fost imparatul Franz Iosef I si sotia sa, imparateasa Elisabeta. Asta am aflat si eu cu ocazia fabricarii acestui tort. Ideea de a-l face mi-a venit intrucat aveam o provizie cam mare de blaturi de pandispan. Am preferat varianta mini pentru ca e destul de dulce si se stie ca otrava trebuie data in cantitati mici. Victimele vor deveni dependente in timp.

Ingrediente
Pentru blat:
6 oua
120g zahar pudra
120g faina
30g unt
sau in caz de lene extrema un pachet de blaturi de pandispan

Pentru caramelizat:
150g zahar tos

Pentru crema:
6 oua
170g zahar pudra
200g ciocolata rasa
200g unt
optional 50g coaja glasata de portocala taiata marunt
esenta de vanilie
frisca batuta pentru ornat

Bateti 6 galbenusuri cu zaharul pudra, apoi adaugati faina, treptat, albusurile batute spuma si untul topit. Coaceti 6-10 straturi din aceasta compozitie (pentru coacerea straturilor, se recomanda sa intoarceti un vas rotund, in cazul in care vreti sa faceti chiar tort, cu fundul in sus, sa-l ungeti cu unt si sa presarati faina). Blaturile se pot coace si pe fundul tavii de cuptor sau merge si varianata in tava folosind hartie de copt.

Caramelizati zaharul cu 2 picaturi de otet si turnati peste foaia cea mai reusita. Inainte ca glazura sa se intareasca, marcati feliile cu un cutit. Eu m-am crezut mai desteapta si am facut operatia asta dupa ce prajitura era montata deja. Rezultatul a fost ca m-am chinuit teribil de tare. In caz ca aspectul e foarte important pentru voi, va recomand sa taiati blatul superior in bucati de forma dorita si sa le glasati in zahar ars individual.

Pentru a crema, amestecati cele 6 oua, zaharul pudra si ciocolata rasa intr-un bol, la bain-marie, pana se ingroasa. Lasati crema la racit, apoi amestecati cu zahar pudra, coaja de portocala tocata, vanilie si unt si bateti cu telul. Intindeti crema pe fiecare strat si de jur-imprejurul tortului, puneti stratul cu caramel deasupra si ornati cu frisca.

Coaja de portocala a facut mai fresh aceasta prajitura. O nebunie!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.