Tort de Craciun cu fructe confiate


O prajitura delicioasa cu fructe confiate, foarte in stilul budincilor de Craciun din vestul Europei. Budinca englezeasca, din aceea fiarta, n-am facut inca, dar ceva imi spune ca nu mai e mult. Chiar daca are o multime de ingrediente, nu trebuie sa va speriati e vorba de o reteta simpla dar cu efect criminal garantat.

Ingrediente:
200g zahar brun, de preferinta muscavado
175 g unt, taiat cubulete
700g mix de fructe deshidratate, taiat cuburi. Eu am folosit curmale, smochine, merisoare, stafide si caise
50g cirese glasate
sucul si coaja rasa de la 1 portocala
100ml rom sau whisky sau suc de portocala
85g nuci tocate
200g faina
85g migdale, macinate
jumatate de lingurita praf de copt
1 lingurita scortisoara si nucsoara rasa
3 oua mari, batute

Pentru decor
300-400g martipan
50g unt moale

Puneti la fiert intr-o craticioara zaharul, untul, fructele uscate, ciresele, sucul si coaja de portocala, romul si lasati sa fiarba la foc mic 10 minute. In aceasta perioada trebuie amestecat constant pentru ca fructele sa nu se lipeasca.

Luati cratita de pe foc si lasati sa se raceasca. Adaugati apoi peste fructe, nucile, migdalele si ouale, si apoi faina, praful de copt si amestecul de scortisoara si nucsoara. Amestecati totul bine.

Incingeti cuptorul la 150g-mic. Ungeti cu unt o tava rotunda cu diametrul de 20 cm si tapetati-o cu hartie de copt. Turnati aluatul in tava si nivelati-l cu dosul unei linguri. Coaceti pentru 45 de minute dupa care reduceti temperatura la 140 de grade si mai lasati inca o ora in cuptor, mai exact pana cand o scobitoare infipta in centrul aluatului iese curata. Se scoate din forma si se lasa la racit.

Intindeti un disc de martipan cu ajutorul unui facalet. Daca nu aveti facalet de silicon sau de plastic folositi zahar pudra pe post de faina ca sa nu vi se lipeasca martipanul de facalet. Imbracati tortul intr-un strat subtire unt si apoi asezati deasupra mantia de martipan. Presati bine cu degetele martipanul ca sa adere la prajitura si taiati partile in exces.

Yammy!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.