Tort de ciocolata cu zmeura si iepurasi Ancutesti

Eu am facut acest tort de Paste, de unde si decoratiile cu iepurasi. Din nefericire poza nu e prea reusita dar pana la urmatoarea reeditare a tortului nu avem alta. Tortul e foarte bun iar decoratiile cu iepurasi au dat toate matusile pe spate. Este o reteta complexa dar nu complicata, in sensul ca are multe etape de confectionare dar niciuna nu e greu de facut.

Ingrediente

Blat:

30 g faina

1 lingurita rasa praf de copt

100 g zahar

100 g magdale macinate

coaja si zeama de la o lamaie

3 oua

50 g ulei de masline

100 g zmeura congelata

Jeleu de zmeura:

200 g zmeura congelata

5 g gelatina

30 g zahar

2 linguri rom alb (optional)

Spuma de ciocolata:

200 g ciocolata amaruie

70 ml lapte

400 ml frisca

2 galbenusuri

20 g zahar

Prepararea blatului

Se inchinge cuptorul la 180 de grade. Se bat separat albusurile. Se freaca galbenusurile cu zahar si dupa ce s-a dizolvat zaharul (melanjul s-a albit si nu se mai vad cristalele de zahar) se adauga in fir subtire uleiul si coaja de lamaie. Se adauga faina si migdalele macinate. La final se inglobeaza albusurile batute prin rasturnare de jos in sus si praful de copt stins in zeama de lamaie. Se toarna compozitia intr-o tava de tort tapetata cu hartie de copt (tava de tort este o tava rotunda care se desface in doua bucati: fund si inel). Se repartizeaza uniform zmeura congelata deasupra compozitiei. Se coace circa 25 minute, dupa care se scoate blatul pe un gratar si sa lasa sa se raceasca.

Jeleul de zmeura

Se decongeleaza zmeura si se paseaza. Se inmoaie gelatina in apa rece circa 10 minute dupa care se incalzeste pana cand gelatina se topeste. Eu fac aceasta operatie cu ajutorul cuptorului cu microunde (1 minut – 700W) dar se poate face si in bain-marie. Ideea e ca nu trebuie sa mai vedeti cristale de gelatina dar nici nu trebuie sa fierbeti gelatina. Se adauga la zmeura pasata zaharul si gelatina, amestecand. Compozitia se toarna intr-un vas al carui fund este sferic pe care l-ati tapetat anterior cu film alimentar (un castron pentru mixer de exemplu). Cand alegeti vasul trebuie sa va ganditi ca trebuie sa va rezulte o cupola sferica a carei baza sa fie mai mica decat blatul. Castronul se pune in frigider pana ce gelatina se intareste.

Spuma de ciocolata

Se da in fiert laptele cu 65 de ml de frisca dupa care se lasa sa se racoreasca un pic. Se bat galbenusurile cu zahar si se inglobeaza in compozitia calda de lapte. Se bate apoi in bain-marie pana incepe sa se ingroase. Se adauga ciocolata rupta in bucatele mici care se topeste, amestecand. Se lasa din nou un pic sa se racoreasca dupa care se adauga restul de frisca, batuta.

Montare

Blatul se pune pe fundul formei de tort dupa care se monteaza inelul. Insiroparea blatului este optionala (eu am folosit un sirop de apa, rom si zahar). Pe blat se rastoarna jeleul de zmeura dupa care se adauga spuma de ciocolata care se niveleaza frumos. Se lasa tortul sa se intareasca in jur de 4 ore. Va recomand ca in cazul oricarui tort care trebuie lasat ceva mai mult la frigider sa se intareasca sa il faceti cu o zi inainte de a-l servi. Asa evitati sa aveti emotii de genul se intareste gelatina sau nu se intareste gelatina. Pentru ca fraza anterioara nu suna prea incurajator vreau sa va spun ca gelatina se intareste pana la urma intotdeauna.

Decorare

Tortul se decoreaza cu zmeura si cu ciocolata rulouri, aschii sau in forme alese de voi. Iepurasii de ciocolata eu i-am facut desenand un sablon pe hartie de copt, pe care l-am umplut cu ciocolata topita folosind un sprit sau pur si simplu cu lingurita. E ca si cum ati colora cu ciocolata. Iepurasii se lasa apoi la frigider pana se intareste ciocolata dupa care se desprind usor de pe hartia de copt.

Mult succes!

3 Comments


  1. congratulation!!!!


  2. bravooooooooooo


  3. Autoarea si scenografia, perfecte

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.