Tort de ciocolata cu prune betive


O nebunie! Iubitori ai ciocolatei am gasit o reteta devastatoare. Veti vedea ca reteta contine pe langa tone de ciocolata si prune uscate. Schepsisul este ca prunele sunt hidratate cu alcool. In plus are si pudra de migdale. Sa repet ca are multa ciocolata? Ce pot sa va zic, e ca am pacalit-o pe victima inocenta Luminita ca nu are zahar si a mancat :-). Sunt convinsa insa ca nu i-a parut chiar atat de rau.

Ingrediente
140g de prune uscate, fără sâmburi
4 linguri de vin Marsala sau de Porto, puteti folosi orice vin licoros
100g de unt, plus extra pentru uns forma
2 linguri de cacao + extra pentru tapetat forma de copt si pentru servit
140g de ciocolata neagra
100g de zahar fin
50g de zahar brun, de preferinta muscovado
4 oua mari
1 lingurita esenta de vanilie sau un plic de vanilie bourbon de la Dr. Oetker
100g pudra de migdale
1 lingura de faina

Incalziti cuptorul la 180°/mediu. Intr-o craticioara, la foc mic, se incalzesc prunele si vinul licoros folosit. Lasati deoparte o ora sau pana cand prunele au absorbit cea mai mare parte a lichidului. Tocati marunt prunele intr-un robot de bucatarie impreuna cu alcoolul ramas neabsorbit. Daca nu aveti robot de bucatarie, ceea ce e grav :-), tocati prunele marunt cu un cutit.

Ungeti cu unt pereţii şi fundul unei forme cu diametrul de 20cm si tapetati-o cu cacao. Topiti untul si ciocolata la microunde/bain-marie. Amestecati bine astfel incat ciocolata sa se topeasca bine. Amestecati in amestecul de ciocolata prunele betive.

Bateti doua albusuri spuma iar restul de albusuri si de oua le bateti cu zahar pana cand isi dubleaza volumul si obtineti o compozitie groasa. Incorporati in compozitia de galbenusuri ciocolata, vanilia, migdalele, faina si restul de cacao. Amestecati pana se omogenizeaza bine.

Incorporati spuma de albusuri in compozitie amestecand usor, de jos in sus, astfel incat compozitia sa ramana aerata. Puneti compozitia in forma si coaceti 30-35 de minute pana cand se formeaza o crusta si se simte ferma daca o incercati cu degetul. Tot secretul este ca miezul prajiturii sa ramana moale. Pudrati cu cacao si serviti alaturi de frisca, sau de inghetata de vanilie, sau pur si simplu ca atare.

Absolutely chocolisous!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.