Tort cu crema de vanilie si fructe de padure


Am ales acest tort delicat pentru taierea motului nepoatei mele Maria. Intrucat a fost vorba de o petrecere cu multi musafiri copii am ales sa fac o crema fara ciocolata.

Ingrediente:
Blat
150g unt
125g zahar
4 oua
150g faina
50g amidon
1 lingurita praf de copt

Crema:
250g unt
50g zahar tos
500ml lapte
jumatate de baton de vanilie
150g zahar pudra
50g amidon
200g fructe de padure sau mure
3 galbenusuri

Glazura:
1 lingura suc de lamaie
200ml suc de mere
100g zahar gelifiant 1:1

Incingeti cuptorul la 200 grade/mediu spre tare. Bateti untul cu zahar si inglobati ouale unul cate unul. Adaugati apoi la compozitie faina amestecata cu amidon si praf de copt. Coaceti blatul intr-o tava de tort de diametrul 24 cm, unsa si tapetata cu hartie de copt, 50 de minute – o ora. Cand s-a copt, faceti testul cu scobitoarea, scoateti din cuptor, lasati sa se raceasca si taiati pe 3 niveluri. Trebuie sa recunosc ca mie nu prea mi-a crescut blatul, dar am reusit sa-l tai pe 3 niveluri 🙂

Puneti la fiert 350ml de lapte cu miezul pastaii de vanilie. Amestecati galbenusurile cu zaharul tos, amidon si restul de lapte. Inglobati amestecul in laptele fierbinte si lasati sa dea in cateva clocote pana cand se ingroasa compozitia. Lasati sa se raceasca.

Bateti untul cu 130g zahar pudra si inglobati in el crema de vanilie, lingura cu lingura. Puneti deoparte doua treimi din cantitatea de crema obtinuta.

Pasati murele cu suc de lamaie si restul de zahar pudra si inglobati 3 linguri din piure in treimea de crema ramasa. Restul de piure impreuna cu zaharul gelifiant si sucul de mere i-l fierbeti cateva minute si i-l lasati sa se raceasca pana se transforma in gel.

Se monteaza tortul folosint o forma de tort astfel:
– asezati primul blat, ungeti-l cu 4 linguri jeleu de mure si puneti deasupra jumatate din crema de mure
– asezati al doilea blat si puneti deasupra crema de vanilie
– asezati al trilea blat, ungeti-l cu jeleu de mure si apoi adaugati restul de crema de mure

Ungeti tortul cu restul de jeleu si decorati dupa imaginatie. Eu am decorat cu icing si am avut foarte mare noroc ca nu s-a topit. O varianta mai simpla ar fi ciocolata alba rasa.
Tineti tortul la frigider macar doua ore sa se intareasca bine cremele.

Comenteaza