Tarta cu lamaie si cu bezea


Sau in original tarte au citron merenguée. Cred ca pentru mine nu e nici un desert atat de “frantuzesc” ca asta. Are unt, unt si iar unt! E o tarta rafinata care combina doua gusturi extreme: lamaia acra cu bezeaua extrem de dulce.

Ingrediente pentru 10 persoane (eu am facut o tarta mai mare multiplicand cantitatile cu 1,5):

Aluat:
125g faina
175g unt
80g migdale pudra
90g zahar pudra
2 galbenusuri

Crema de lamaie
170ml suc de lamaie (va trebuie 4-5 lamai)
75g zahar
15g amidon
1 ou
50g unt
1g gelatina
coaja de la 1 jumatate de lamaie

Meringue italian
2 albusuri
125g zahar
un varf de cutit de bicarbonat de sodiu

Incalziti cuptorul la 180 grade.

Incepeti cu prepararea crustei. Amestecati untul moale cu zaharul si cu galbenusurile. Amestecati pudra de migdale cu faina si inglobati-le in amestecul de oua. O data ce aluatul este omogenizat formati o bila si puneti-o intre 2 foi de hartie de copt. Puteti presara un pic de faina ca sa nu se lipeasca de hartie. Folosind un facalet intindeti aluatul pentru o forma de tarta de 20cm.

Asezati aluatul in forma de tarta. Puneti fasole uscata intr-un strat gros pe toata suprafata aluatului, altfel acesta se va umfla prea mult. Coaceti 20 de minute pana devine auriu. Nu trebuie copt prea mult pentru ca se usuca. Scoateti din cuptor, indepartati hartia de copt si fasolea de deasupra si lasati sa se raceasca complet.

Puneti gelatina la inmuiat in putina apa.

Intre timp preparati crema de lamaie. Puneti la fiert sucul amestecat cu coaja de lamaie. Amestecati oul cu zahar si amidon. Cand sucul incepe sa fiarba, turnati-l in fir subtire in amestecul cu ou amestecand in continuu. Turnati crema la loc in craticioara si puneti pe foc mic. Amestecati in continuu si luati de pe foc o data de s-a ingrosat crema. Adaugati gelatina si apoi untul in crema si amestecati. Cand crema incepe sa se raceasca turnati-o in crusta de tarta. Intindeti pentru a obtine o acoperire uniforma.

Bateti spuma albusurile.

Si acum sa inceapa distractia. Pentru etapa asta ne trebuie un termometru. Punem zaharul intr-o craticioara si turnam apa cat sa se imbibe. Punem pe foc si cand incepe sa fiarba bagam termometrul in lichid. Cand lichidul atinge temperatura de 118 grade luam de pe foc si incepem sa turnam in fir subtire in spuma de albusuri amestecand in continuu. Bateti albusurile pana cand merengue-ul ajunge la 45 de grade.

Cu ajutorul unui spritz puneti bezeaua deasupra cremei de lamaie. La final trebuie doar sa ardem un pic bezeaua. Pentru asta eu am folosit un arzator cu gaz, dar daca nu aveti puteti folosi grill-ul de la cuptor pentru cateva minute.

Pastrati tarta la rece cel putin 3 ore inainte de a o servi.

Pour les connaisseurs!

Comenteaza