Prajitura turceasca din iaurt cu sos de portocale


O prajitura orientala buna ca in O mie si una de nopti. Daca va plac prajiturile orientale din iaurt sau din branza este exact ce trebuie. Unele din victimele criminale ale acestei prajituri s-au plans de faptul ca sosul era prea acru dar au mancat tot. In caz ca va plac sosurile mai putin acre eliminati zeama de lamaie si inlocuiti-o cu suc de portocale.

Ingrediente:
6 oua mari
600 gr de iaurt foarte gras
150 gr de zahar tos
75 gr de faina
un sfert de pliculet de drojdie uscata de 7 gr
coaja si zeama de la o lamaie

Siropul de citrice :
125 gr de zahar tos
125 ml de apa
coaja si zeama de la o lamaie
coaja si zeama de la o portocala
1 lingura de apa de flori de portocal sau de trandafir

Se incalzeste cuptorul la 200 grade – mediu. Se spala lamaile si portocala si se sterg bine. Ungeti cu unt o forma de tort rotunda cu diametrul de 23-25 cm si o tapetati cu hartie de copt.

Se bat galbenusurile cu zaharul, pana obtinem o compozitie cremoasa si mata. Presarati faina amestecata cu drojdia deasupra si o incorporati treptat in compozitie. Se adauga iaurtul, coaja si zeama de lamaie si se amesteca.

Separat se bat albusurile pana se intaresc. Se inglobeaza cu atentie in compozitia de prajitura, amestecand usor de jos in sus. Se toarna amestecul rezultat in forma de tort si se niveleaza usor suprafata.

Se da prajitura la cuptor 50-60 de minute, pana se rumeneste pe deasupra, creste si este bine coapta. Pentru a testa daca este gata o intepam cu o scobitoare care trebuie sa iasa curata. Se scoate prajitura din forma cand s-a racit.

Pentru siropul de citrice puneti toate ingredientele intr-o craticioara si se dau in clocot dupa care se mai lasa sa fiarba cam 10 minute astfel incat sa se lege siropul. Se lasa sa se raceasca.

Se rastoarna prajitura pe un platou si turnam cu o lingura sirop pe intreaga suprafata. Se adauga sirop suplimentar la servire.

O nebunie!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.