Prajitura Nicolae, cu pere

Prajitura aceasta este pregatita in amintirea bunicului meu Nicolae care, dintre toate fructele, prefera perele.
Din cateva pere de la Cottage Poe am pregatit o prajitura fandosito-criminala si cu mot.

Ingrediente, pentru 20 prajituri:
• 120g unt, 82%
• 150g zahar
• 4 oua
• 100g smantana, 32%
• 280g faina
• 2 lingurite praf de copt
• Zeama de la o jumatate de lamaie
• 5 pere
• Un praf de sare
• 20g unt pentru uns formele
Sirop:
• 100 ml apa
• 100g zahar
• ½ baton de vanilie
Decor:
• 2 pere
• 50g zahar

Formele de prajitura, din metal sau din silicon se ung cu pensula cu unt moale.
Perele se rad prin razatoarea cu ochiuri mari. Treptat, se stropesc cu zeama de lamaie, pentru a nu se oxida.
120g unt se topesc la microunde si se amesteca apoi cu zaharul pana se formeaza o crema. Se adauga, pe rand, ouale si apoi smantana. Adaugam perele rase, faina, sarea si praful de copt.
Se toarna compozitia in formele pregatite si se coace 35 minute la 180 grade.
Doua pere mai frumoase se taie in felii subtiri (4-5mm), pe verticala.
Intr-un vas punem la fiert: apa, zahar, batonul de vanilie (taiat pe lungime), feliile de pere si le lasam cam 10 minute pana se formeaza un sirop.
Scoatem pe o farfurie feliile de para fierte in sirop. Restul siropului il strecuram si il lasam sa se raceasca pentru insiropare.
Dupa ce prajiturile s-au copt si s-au racit, le intepam din loc in loc cu o scobitoare si le insiropam.
in tava cuptorului punem o foaie de silicon peste care presaram putin zahar si asezam feliile de pere insiropate. Mai presaram putin zahar deasupra si lasam in cuptorul incins inca 15 minute, pana se caramelizeaza perele.

Am aranjat pe farfurie doua prajiturele bine insiropate, doua felii de pere caramelizate si putina nuga cu alune. Cine pofteste?

Comenteaza