Placintele cu fistic si zmeura


De gand am gasit reteta asta mi-am dorit sa o fac. Asa ca am gasit cea mai buna ocazie din lume : Party-ul criminal de ziua mea 🙂
Reteta este pentru 4 placintoaie mari. Eu am facut placintele mai mici, in forme de briose, doua variante : unele simple ca niste tarte si altele exact ca in reteta, acoperite cu foietaj.

100g de fistic macinat, de preferinta nesarat
100g de zahar
100g de unt, cuburi
2 oua
3 linguri de faina, plus extra pentru presarat
500g aluat de foietaj – ca sa fiti siguri e bine sa aveti 2 foi
100g de zmeura, decongelata

Eu am folosit pentru varianta mea aceiasi cantitate de ingrediente pentru crema, 200 g zmeura si 2 foi de foietaj. Cred ca mi-au iest peste 20 de placintele si tartelette cu diametrul de 4 cm.

Amestecati fisticul, zaharul, untul, 1 ou și faina intr-un robot de bucătărie, pana obtineti o textura fina si cremoasa. Dupa cum spuneam si cu alta ocazie se poate amesteca bineinteles si cu mixerul dar nimic nu se compara cu KitchenAidul rosu din bucatarie. Multumesc criminalei mama si a victimelor soti pentru el si promit sa-i otravesc toata viata cu mancaruri care mai de care mai criminale.

Daca vreti sa faceti varianta cu 4 bucati placinta, care e si mai rapida, iata ce trebuie facut. Taiati 4 cercuri cu diametrul de 11cm si 4 cu diametrul de 13 cm. Ca si regula ideea e ca intre cercurile pe care le veti punea deasupra si cele de pe fund trebuie lasata o diferenta de 1-2 cm. Daca foile nu va ajung, sau daca vreti sa folositi si resturile de foietaj, formati o bila din resturi si intindeti-o cu facaletul si continuati operatia cercurile.

Puneti cate 6 fructe în centrul fiecaruia dintre cele 4 cercuri mici, apoi adaugă crema folosind o lingura. Cu ajutorul unei spatule mici sau cu un cutit pentru unt, intindeti și nivelati compoziția sub forma unui clopot, încorporand și acoperind zmeura. Aveti grija sa lasati o margine de 1cm de aluat neacoperit de jur împrejur. Bateti cel de-al doilea ou si ungeti marginile aluatului. Asezati cu grija deasupra cercurile mai mari de aluat, presand usor pe margini, pentru a elimina tot aerul si pentru a asigura lipirea celor doua cercuri de aluat. Presati marginea placintelor de jur imprejur pentru a sigila, apoi taiati surplusul de aluat, daca este cazul. Ungeti fiecare placinta cu ou.

Decorati partea superioara desenand un model cu varful unui cutit ascutit. Eu am stampilat cercurile superioare cu un model, dar nu am fost foarte inspirata intrucat modelul nu s-a prea cunoscut dupa crestere.

In reteta originala spune ca trebuie lasate placintelele astfel umplute la rece cel putin 2 ore. Eu nu am avut timp si le-am copt de indata da nu pot spune ca am observat vreo neregula.

Incingeti cuptorul la 200 grade/taricel. Coaceti prajiturile 20-25 de minute pana se rumenesc. Le puteti servi imediat dar sunt foarte bune si reci.

Bon Apetit!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.