Placinta knafeh

Aceasta placinta este una din prajiturile mele preferate. Am descoperit-o in Iordania dar probabil ca se face in toate tarile din Orientul mijlociu pentru ca am mancat-o si in cofetarii libaneze. Am gasit la carrefour branza naboulsie si surpriza: avea aceasta reteta pe ambalaj. Mi-am zis ca nimic in viata nu e intamplator asa ca am luat branza fara ezitare.

Ingrediente:
500g branza naboulsie
400g fidea kunafa
100g unt

Sirop:
800ml apa
500g zahar
5 pastai cardamon
pastaie vanilie
3 linguri apa trandafiri

100g fistic macinat pentru decor

Se topeste untul intr-o tigaie si se presara fideaua pe deasupra. Se amesteca pe foc avand grija sa nu ardeti fideaua.

Ungeti cu unt o tava cu diametrul de 30cm. Repartizati fideaua uniform in tava. Taiati felii subtiri branza pe care ati desarat-o in apa rece anterior si presarati-o pe deasupra fidelutei.

Acoperiti cu folie de aluminiu si coaceti in cuptorul incins la 180 grade – mediu 20 de minute. Scoateti din cuptor si rasturnati placinta intr-o tava mare astfel incat branza sa fie in partea de jos.

Intre timp facem un sirop din apa cu zahar. Adaugati pastaie de vanilie (doar coaja) si pastai de cardamon si fierbeti 10 minute. Luati de pe foc si adaugati apa de trandafiri.

Insiropati placinta cu sirop, adaugand siropul putin cate putin astfel in cat placinta sa il absoarba pe tot. Presarati fistic macinat.

O prajitura din 1001 de nopti. Good night sweet prince!

Comenteaza