Piept de curcan la cuptor

Mie mi-a adus “Mosul” un curcan de 12 kg si 14 musafiri la masa de Craciun. Intrebare: cum procedam?

Ajutorul de bucatar a reusit sa transeze animalul in timp de 90 de minute. Apoi mi-a pus in brate pieptul de 4 kg. Am studiat reviste, bloguri, site-uri, etc si cu mult curaj si rabdare am executat o maxi-friptura de nota 10.

 

Ingrediente, pentru 16 persoane:

–         un piept intreg de curcan (de curte)

–         200g unt

–         Coaja rasa si zeama de la o lamaie

–         Ierburi uscate: cimbru, rozmarin, maghiran

–         400 ml vin alb

–         1 kg mere

–         Sare, piper

 

Preparare:

Se freaca untul moale cu o parte din ierburile uscate, coaja rasa si zeama de lamiae, sare si piper. O parte din acest amestec se introduce, cu forta, sub piele.

Se taie in 4 merele si se curata numai de samburi. Se aseaza merele pe fundul tavii de copt. Se aseaza pieptul de curcan, cu pielea in sus, pe patul de mere. Se maseaza carnea cu restul de unt, se presara deasupra, din nou, ierburi uscate si mirodenii. Se toarna vinul in tava. Se acopera totul cu folie din aluminiu sau hartie de copt.

Se pune la cuptorul mediu incalzit pentru 3 ore (cel putin). Se verifica si se stropeste cu sosul format din timp in timp. Spre sfarsit se scoate folia pentru a se rumeni. Proba se poate face infigand un cutit bune ascutit in partea cea mai groasa de carne. Atunci cand se vede un suc incolor si limpede de carne, friptura este gata.

Se scoate tava si se tine friptura acoperita cel putin 30 de minute inainte de servire.

Se transeaza in felii si se serveste cu merele coapte si cu muraturi.

Cei 16 comeseni s-au aratat incantati, dar au reusit sa “dovedeasca” numai jumatate din pieptul curcanului-gigant.

Secretul bine pastrat in familie este ca restul de friptura s-a folosit, a doua zi, la prepararea unei clasice salate “ de boeuf”.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.