Pere in lava de ciocolata

O prajitura spectaculoasa atat ca look cat si ca gust, care va impaca iubitorii prajiturilor cu cacao cu cei ai prajiturilor cu fructe.

Ingrediente

Blat:
375 ml vin rosu sec
400 g frisca
1-2 plicuri de intaritor de frisca (optional)
200 g zahar
1 plic zahar vanilat
coaja rasa de la o lamaie
5 oua
375 g faina
50 g cacao
1 plic praf de copt

Crema si umplutura:
10-12 pere mici
sucul de la 2 lamai
12 prune uscate (fara samburi)
75 g nuci tocate
3 linguri de miere
miezul de la un baton de vanilie
coaja de la o portocala rasa

Se fierbe vinul pana isi reduce volumul la 50 ml astfel in cat obtineti un fel de esenta de vin.

Se scoate casuta samburilor din pere utilizand fie un instrument special pentru asta, fie o lingurita de portionat inghetata. Se decojesc perele fara a indeparta insa codita. Se pun imediat dupa curatare in apa rece cu suc de lamaie pentru a nu se oxida si a nu-si schimba culoarea (daca nu o sa faceti asta veti avea parte de niste pere negre). Se lasa sa se scurga pe un prosop de hartie dupa care fiecare para este umpluta cu o pruna uscata si putina nuca. Puteti umple perele si cu bucatele de martipan sau chiar si mai simplu doar cu miez de nuca.

Se bate frisca pana se intareste, daca nu se intampla de la sine puteti adauga 1-2 plicuri de intaritor de frisca. Se adauga zaharul tos si zaharul vanilat si se bate amestecul pana la dizolvarea zaharului. Se adauga la amestec coaja de lamaie dupa care se inglobeaza pe rand ouale, cacao, urmate de faina si praful de copt stins cu zeama de lamaie. Ultimul se inglobeaza vinul.

Se incinge cuptorul la 200 grade. Se tapeteaza cu hartie de copt o tava dreptunghiulara (35 x 24 cm) cu margine inalta. Se pune aluatul in forma si se niveleaza dupa care se incrusteaza perele. Mie dupa cum vedeti si din poza mi-au incaput doar 10 pere. Se presara miezul de nuca tocat si se da la cuptor cca 70 de minute. Pentru a nu se arde suprafata prajiturii, va recomand ca in ultimele 10 minute sa acoperiti tava cu folie de aluminiu.

Se lasa sa se raceasca prajitura in forma timp in care se pregateste glazura. Se da in fiert mierea cu miez de vanilie si coaja de portocala dupa care se unge prajitura cu acest amestec. Se taie bucati rectangulare astfel incat fiecare bucata sa contina o para.

La munca criminalelor!

2 Comments


  1. Foarte apetisanta prajiturica dar nu inteleg cum se prepara, adica incorporez in frisca batuta cu zahar oua, cacao, faina, etc?????? Este prima data cand aud despre o asemenea combinatie. Cu frisca nebatuta am facut retete dar batuta nu:) Vreau sa comit crima cat sunt pere pe piata:)) Pup si astept cu nerabdare raspunsul.


  2. Nu-i nimic senzational in faptul ca se bate frisca, ea asa se face. Ideea e ca iei smantana pentru frisca si o bati pana se transforma in frisca, poate am fost eu prea vaga 🙂 Cred ca tu ai luat pana acum frisca deja batuta.

    Succes

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.