Pavlova cu ananas si ghimbir


Pavlova pentru inceputul lui 2017 este o alegere buna zic eu, mai ales ca am mai prins o felie dupa petrecerea de revelion a celeilalte criminale. Zau ca nu e greu de facut, trebuie doar un cuptor bun care sa coaca la temperaturi joase, un robot care sa bata bezeaua ca piatra si nu in ultimul rand multa dragoste. Si sa nu uitam, mult zahar 🙂

Ingrediente pentru 10 portii:
4 albusuri
225g zahar
1 lingurita pudra de ghimbir
1 lingurita amidon
1 lingurita otet de vin alb
jumatate de ananas mare
3 linguri sirop de ghimbir (eu am fabricat din cateva felii de ghimbir, 100g zahar si 100ml de apa)
500ml frisca
1 lingura zahar pudra
miezul de la jumatate de baton de vanilie
menta pentru decor
optional 100g cicolata alba

Bateti ouale spuma. Cand se intaresc adaugati zaharul lingura cu lingura. Dupa ce bezeaua se intareste adaugati amidonul, pudra de ghimbir si otetul si mai bateti inca 10 minute. E unul din momentele acelea cand omul iubeste kitchen aid-ul.

Incingeti cuptorul la 130 grade. Trasati pe o hartie de copt un cerc cu diametrul de 23cm. Puneti hartia de copt in tava de cuptor si puneti bezeaua in interiorul cercului cu o lingura. Formati o adancitura in centru. Marginile trebuie sa fie mai inalte. Cu ajutorul unei linguri curate sau a unei spatule formati un model pe margini.

Coaceti jumatate de ora dupa care reduceti temperatura la 110 -120 grade, cat va permite cuptorul de putin. Mai coaceti inca jumatate de ora – o ora, daca incepe cumva sa se ingalbeneasca baza e semn ca trebuia sa va opriti mai devreme sau ca temperatura e prea mare in cuptor. Bezeaua e gata cand este tare pe toata suprafata ei.

Lasati bezeaua sa se raceasca in cuptor, de preferinta cu usa inchisa. Scopul e sa nu scada temperatura brusc si sa crape bezeaua.

Ananasul se curata si se taie in felii de 1cm grosime, se unge cu sirop de ghimbir si se coace pe ambele parti intr-o tigaie grill. Se pastreaza intr-o farfurie pana se raceste complet, dupa care se taie cuburi mari.

Bateti frisca tinuta la frigider intr-un castron rece. La final adaugati zaharul pudra si vanilia. Optional puteti adauga 5-6 felii de ghimbir din sirop pasate. Mi-e mi-a fost teama sa nu fie prea iute si de data asta nu am pus.

Daca nu serviti imediat, cum este cazul pentru mine de fiecare data, ca sa nu se topeasca bezeaua, ungeti partea blatului care va veni in contact cu frisca si fructele cu ciocolata alba topita. Bagati blatul un pic in frigider pentru ca ciocolata sa se intareasca.

Puneti frisca cu ajutorul unei linguri pe blat si decorati cu bucatele de ananas si menta tocata.

La multi ani!

Comenteaza