Pasca moldoveneasca

Am primit aceasta reteta la cursurile de cofetarie si cum nu se poate paste fara Pasca am zis sa o incerc. Pare foarte buna, abia maine vad cum e. Nu e greu de facut, un aluat simplu de cozonac si gata.

Aluat:
350g faina
150g lapte
80g zahar
15g drojdie
3 galbenusuri
70g unt
coaja rasa de la o lamaie
un plic de esenta de vanilie sau miezul de la jumatate de pastaie

Umplutura de branza
450g branza de vaci
3 oua
100g zahar
coaja de la o lamaie/portocale
50g coaja de portocala confiata
50g stafide
50ml rom

Incepem cu cozonacul. Incalzim laptele. Amestecam drojdia cu un pic de zahar si 100ml lapte pana se lichefiaza. Adaugam 100g faina cernuta si amestecam bine. Lasam maiaua sa creasca 15-20 de minute.

Intre timp batem galbenusurile cu zahar pana amestecul se deschide la culoare si devine spumos. Adaugati in crema de oua coaja rasa de lamaie si vanilia.

Amestecati maiaua cu crema de galbenus, restul de faina si lapte. Framantati folosind un robot de bucatarie sau propriile manute. Din cand in cand se adauga cate o lingura de unt topit. Daca aluatul ramane prea moale mai puteti adauga faina.

Se framanta pana cand aluatul devine elastic, incepe sa faca basici si se desprinde usor de pe mana. Se lasa sa creasca acoperit cu un prosop de bucatarie 40-50 de minute.

Puneti stafidele la inmuiat in rom.

Tapetati cu hartie de copt o tava cu diametrul de 25cm. Lasati marginile de la hartia de copt mai inalte pentru ca aluatul de cozonac va creste mult la cuptor.

Impartiti coca in 2. Din jumatate faceti un disc si puneti-l pe fundul tavii. Restul de coca impartiti-o in doua, rulati sub forma de fitil si formati marginea.

Amestecati branza cu ou, zahar, portocala confiata si stafidele scurse de rom. Turnati umplutura in tava. Ungeti marginea de cozonac cu ou batut.

Coaceti la 180 grade – mediu, 40 minute – o ora pana ce cozonacul devine auriu.

Sarbatori fericite!

Comenteaza