Marmelada de gutui


Pentru ca am primit cadou o cantitate enorma de gutui, am inceput sa caut retete cu gutui. Am facut si dulceata dar am zis sa incerc sa fac si marmelada. Nu e deloc greu de facut dar necesita foarte foarte multa rabdare, pentru ca trebuie fiarta mult timp la foc mic. Rezultatul este absolut delicios, este exact ca marmelada pe care v-o amintiti din copilarie.

Ingrediente:
2kg gutui (curatate si fara cotor)
900g zahar
1 baton de scortisoara
zeama de la o lamaie

Curatati gutuile de coaja, indepartati cotoarele. Puneti la fiert bucatile de gutui impreuna cu zeama de lamaie si cu batonul de scortisoara. Nu e nevoie sa puneti multa apa, trebuie doar sa acopere un pic gutuile.

Incercati cu o furculita daca gutuile s-au fiert. Scoateti gutuile cu o spumiera intr-un castron. Scurgeti cat puteti de bine excesul de apa pentru ca va avea o influenta directa asupra orelor de fiert. Pasati gutuile si cantariti din nou piureul. Cantitatea de zahar necesara este egala cu jumatate din greutatea gutuilor. Amestecati zaharul in piureul de gutui si puneti pe foc foarte mic. Amestecati din cand in cand pentru ca marmelada sa nu se prinda de oala. Procesul de fierbere dureaza in jur de 2-3 ore. Eu spre final am dat un pic mai tare focul, dar trebuie sa amestecati in continuu ca sa nu se lipeasca de oala. Va opriti cand marmelada devine consistenta, adica amestecati greu in ea.

Finalul este la cuptor pentru a deshidrata si mai mult marmelada. Dati drumul la cuptor la nivelul minim. In cazul meu asta inseamna 120 grade. Turnati marmelada intr-o tava unsa cu unt, va recomand o tava cu pereti detasabili daca aveti. Turnati marmelada si nivelati-o cu o spatula pe care o treceti din cand in cand prin apa. Coaceti cu usa deschisa jumatate de ora. Lasati sa se raceasca de tot. Taiati patratele sau dupa fantezie.

Se pastreaza intr-o cutie la frigider.

O nebunie!

Comenteaza