Macarons cu vanilie


Dupa Nemesisul cu bezeaua, dar mult mai infricosator, era cel cu macarons. Il mai am pe ala cu confit de canard, cred ca la toamna fac o incercare. Recunosc cu mana pe inima ca am mai incercat o data si mi-a iesit o prostie. Dar se pare ca perseverenta si mai ales reteta potrivita conteaza foarte mult. Cum am facut o vizita patriei gurmanzilor si a macaronilor, mi-am luat o carte de retete infailibile de macarons si m-am pus pe treaba. Concluzia mea personala este ca e vorba de o reteta foarte laborioasa si ca rezultatul se perfectioneaza prin repetitie. Planuiesc sa fac cu capsuni saptamana viitoare. Recomand reteta doar persoanelor extrem de experimentate in ale bucatariei si care au o bucatarie bine dotata.

Ingrediente pentru 40 de macarons:
200g pudra de migdale fina si uscata
200g zahar pudra
200g zahar fin
75ml apa
160g albus – albusul de la 4 oua medii
jumatate de pastaie de vanilie

Crema de vanilie:
jumatate de pastaie de vanilie
500ml lapte
100g unt
125g zahar
6 galbenusuri
20g faina
30g amidon

Ca si ustensile va trebuie urmatoarele : un cuptor care indica temperatura, un termometru de bucatarie si un sprit cu duiul de 0.8 cm. Eu am folosit un dui cu deschiderea de 1 cm si a fost ok.

Amestecati zaharul pudra cu pudra de migdale si folosind o sita cerneti-le intr-un castron. Amestecati-le foarte bine, trebuie sa rezulte o pudra uniforma. Adaugati 80g albus in acest amestec si amestecati bine. Va va rezulta un amestec ferm. Incorporati miezul de la batonul de vanilie si amestecati bine.

Incepem in continuarea distractie cea mare. Bateti albusurile spuma. Intr-o craticioara amestecati zaharul cu apa si puneti pe foc. Bagati termometrul in lichid abia dupa ce incepe sa fiarba. Nu trebuie sa amestecati deloc, trebuie doar sa masurati temperatura amestecului. Luati de pe foc in momentul in care siropul ajunge la 115 grade, ca si indicatie temperatura nu va creste atat de rapid cat va asteptati.

In timp ce bateti in albusuri turnati in fir subtire siropul de zahar. Din acest motiv cred ca e mult mai simplu de preparat folosind un robot de bucatarie sau un mixer cu brat fix. O data inglobat siropul continuati sa bateti bezeaua inca 10 minute astfel incat amestecul sa se raceasca.

Trecem la partea simpla dar complicata in acelasi timp macaronitul :-). In amestecul de migdale puneti intai jumatate din bezea si amestecati cat sa se mai desfaca compozitia de migdale. Adaugati si restul de beazea si incepeti sa amestecati de jos in sus de pe margine spre centru. Trebuie sa ce omogenizeze perfect si trebuie sa va opriti cand compozitia devine un pic lichida. Momentul opririi e foarte greu de determinat, compozitia trebuie sa fie ferma dar sa curga un pic. Daca nu nimeriti gradul de lichiditate nu e grav, vor crapa un pic la copt si atat.

Incingeti cuptorul la 130 – 150 de grade. Eu am inceput la 150 si am terminat la 130 dar cred ca temperatura variaza de la cuptor la cuptor.

Asezati hartie de copt in tava si folosind spritul formati macarons cu diametrul de nu mai mult de 3 cm. Lasati intre macarons cam 2 cm. Nu incarcati tava din 2 motive : o sa se lipeasca intre ele si daca sunt mai multe decat trebuie va creste umiditatea si nu se vor mai coace ca lumea.

O data puse in tava le lasati sa se usuce 30 de minute, atingeti usor cu degetul si daca nu se mai lipeste se pot baga in cuptor. Pentru rapiditate e bine sa folositi mai multe tavi daca aveti, eu am folosit 2 dar in total mi-au iesit 4 tavi.

Coaceti 14 minute, trebuie vazut la inceput sa nu creasca foarte rapid pentru ca asta poate cauza craparea lor. Daca vedeti ca e cazul dati cuptorul mai incet. Sunt gata cand sunt ferme la atingere si se dezlipesc. Va fi evident momentul.

Le scoateti din cuptor si le lasati sa se raceasca pe un gratar.

Preparati intre timp crema de vanilie. Preparea cremei de vanilie clasica. Bateti galbenusul cu zahar dupa care adaugati faina si amidonul. Puneti la fiert laptele si mezul batonului de vanilie. Cand da in fiert, luati de pe foc si turnati in amestecul de ou. Amestecati bine si puneti din nou pe foc. Cat timp sta pe foc amestecati in continuu sa nu se formeze cocoloase. Odata ce se ingroasa o luati de pe foc. Cand se raceste amestecati in crema untul si tineti la frigider pana cand ajungeti la ornat.

Alegeti macarons cu dimensiuni aproximativ egale si spritati cam o lingurita de crema pe un macaron si lipiti-l pe celalalt deasupra. Puteti sa le bagati la frigider un pic dar nu mai mult de o ora pentru ca o sa se inmoaie.

Promit ca data viitoare se fac poze. Mult succes!

Comenteaza