Ciorbita de pui


Si pentru ca suntem o familie de romani-regateni adevarati (aproape 100%), iubim ciorbitele acre.
Ingrediente, pentru 6-8 portii: Spatele, pipota, gatul si aripile de la un pui mare; 2 morcovi; 1 pastarnac; 1 radacina patrunjel; 1 telina mica; 1 dovlecel; 1 ardei; 1 cartof; 1 ceapa; 2 oua; 1 legatura de patrunjel; 1 l de bors; 1 legatura de leustean; Sare
Mod de preparare: In oala de 4 litri se pun la fiert bucatile de pui. Se ia spuma.
Legumele se pregatesc astfel:
• Morcovii, pastarnacul, radacina de patrunjel si telina se curata si se dau prin razatoarea mare
• Ardeiul, ceapa, dovlecelul si cartoful, curatati se taie in bucatele mici.
Se adauga legumele in oala si se continua fierberea inca 30 de minute.
Separat, se fierbe borsul.
Intr-un castronas se sparge un ou si se adauga patrunjelul tocat marunt.
Cand ciorba este fiarta, se pune sarea si borsul fierbinte.
Se ia un polonic din ciorba, se pune peste oul cu patrunjel si se bate totul bine cu o furculita. Apoi se „drege” ciorba cu oul batut.
Leusteanul tocat (frunze si tulpinite) se adauga in ultimul moment. Se opreste focul imediat.
Se serveste cu o lingurita de smantana in farfurie si cu ardei iute.
In bucataria mea „criminala” aceasta este reteta de baza pentru orice fel de ciorbita. Si este minunata!