Chutney iute de caise


Chutney este un sos dulce care se serveste in general la fripturi dar puteti incerca si alaturi de branza. Prepararea chutney-ului este foarte asemantoare celei a dulcetii numai ca ingredientele difera iar gustul va fi total diferit. Eu o sa dau reteta pentru un borcan de 440 ml dar daca vreti sa faceti o cantitate mai mare puteti multiplica voi cantitatile. Nu recomand reteta persoanelor care nu agreaza combinatia de dulce sarat, deci cui nu-i place mancarea de gutui de exemplu nu cred ca o sa-i placa nici chutney.

Ingrediente pentru un borcan de 440 ml

400 g caise
3 cm radacina de ghimbir
1 legatura de ceapa
1 ardei iute
1 foaie de dafin
jumatate de lime
jumatate de lingurita de seminte de coriandru
100 g zahar brun
100 ml otet de mere
50 ml suc de portocale

Se decojesc caisele (se cresteaza, se oaparesc si se clatesc cu apa rece) dupa care jumatate din cantitate de taie in 2 iar cealalta jumatate in cubulete. Se decojeste ghimbirul si se taie in felii foarte subtiri. Se toaca ceapa iar ardeiul iute se taie rondele. Jumatatea de lime se taie si ea in felii subtiri.

Intr-o cratita se prajeste fara adaos de grasime boabele de coriandru pana incep sa degaje miros dupa care se adauga zahar, otet, suc de portocale, feliile de lime si foaia de dafin. Cand amestecul da in fiert se adauga si celelalte ingrediente (caise, ceapa si ardei iute). Se lasa sa dea in clocot dupa care se micsoreaza focul si se amesteca din cand in cand. Se lasa pe foc, fara capac, pana cand compozitia se ingroasa in limbaj de dulceata: incepe sa se lege.

Se ia cratita de pe foc si se toarna intr-un borcan clatit in prealabil. Se lasa sa se marineze cel putin 5 zile inainte de a se consuma pentru ca aromele ingredientelor sa se dezvolte bine. Cred ca se poate pastra macar o luna la frigider, probabil ca si mai mult.

Simt ca m-am apropiat de reteta dulcetei de bujori de munte a criminalei Milena. Si nici macar n-am omorat un monument al naturii.

1 Comment


  1. Ma declar impresionata. As vrea sa incerc si eu.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.