Bûche de Noël

buche
Am cautat mult o reteta de tort pentru Craciunul asta pana cand mi-am dat seama ca nu incercasem niciodata reteta traditionala de Craciun in Franta. Nu e un tort ci o rulada festiva. Cand am pus mai bine de jumatate de kilogram de ciocolata neagra in crema mi-am facut griji pentru inima victimelor. Rulada s-a dovedit un succes, victimele erau fericite dupa ce au mancat cate o felie. Acum ramane de vazut daca mai doarme cineva la noapte!

Ingrediente:

Blat:
6 oua
135g zahar
185g faina
jumatate de pachet de praf de copt
150g unt topit

Crema:
300g zmeura congelata
300g frisca
600g ciocolata neagra cu continut de peste 50% cacao
100g unt

200g crema de fistic(optional)
200g cirese confiate

Incepeti cu prepararea blatului. Incalziti cuptorul la 210 grade – taricel. Bateti ouale cu zaharul pana ce amestecul se albeste si isi dubleaza volumul. Amestecati faina cu praful de copt si turnati-o in compozitia de ou. Amestecati usor pana ce compozitia devine omogena si inglobati la final untul topit.

Tapetati tava cuptorului cu hartie de copt si turnati compozitia. Cu o spatula uniformizati nivelul alutului in tava. Coaceti cam 10 minute, este gata cand marginile devin aurii. Rezulta un blat extrem de fraged.

Pregatiti un servet de bucatarie umed si scoateti blatul pe el. Puneti o hartie de copt desupra lui si rulati-l usor pentru a da forma de rulada.

Trecem acum la prepararea cremei. Puneti frisca la fiert cu zmeura. Intr-un castron puneti ciocolata rupta bucatele. Turnati frisca clocotinda deasupra ciocolatei si amestecati cu un mixer pana cand ciocolata se topeste complet. La final adaugati untul. Lasati crema sa se raceasca complet, puteti chiar sa o bagati la frigider. Inainte de a monta rulada mai bateti un pic crema pentru a fi mai aerata.

Am ajuns la partea finala: montajul. Desfaceti blatul si ungheti-l uniform cu crema de fistic. Eu am adaugat crema de fistic pentru a crea un contrast cu ciocolata amara. Ungeti apoi cu ganache avand grija sa nu puneti un strat foarte gros, pentru ca o sa dea pe afara. Opriti-va cu crema de ciocolata cam la 5cm de capatul blatului care va fi pe exteriorul ruladei. Pe marginea de unde incepeti sa rulati blatul puneti un rand de cirese confiate. Rulati strans dar usor folosind servetul de bucatarie.

Puneti rulada pe tava de servire. Tineti un pic la frigider sa se intareasca dupa care taiati 1-2 cm din marginile ruladei pentru un aspect finisat.

Folositi crema ramasa pentru a decora rulada. Ungeti rulada cu un strat generos de ganache. Folositi o furculita pentru a trasa dare astfel incat rulada sa semene cu un trunchi de copac. Decorati dupa imaginatie. Eu am folosit niste crengute din gradina.

Blatul poate fi insiropat cu un sirop de zahar si vanilie, dar fiind prima incercare mi-a fost teama sa nu am surprize cand rulez. Blatul este foarte pufos, eu una nu am simtit lipsa insiropatului.

Sarbatori fericite!

Comenteaza