Briose festive cu multa ciocolata


Am incheiat anul cu briose, incep anul tot cu briose. Sunt niste briose festive, complicate, aproape niste prajituri de cofetarie. Mie mi-au placut ingredientele si poza si n-am citit cu atentie reteta ca sa-mi dau seama cata complicaciunea e. Oricum, foarte bune! Victimele revelioniste au primit pentru acasa si probabil ca daca s-au trezit, le-au mancat deja.

Ingrediente:
Briosa:
100g unt, plus extra pentru uns
50g ciocolata neagra
2 lingurite de cafea instant amestecata cu o lingura de apa clocotita
1 lingurita esenta de vanilie
100g faina
1 lingura cacao
un sfert de lingurita bicarbonat de sodiu
140g zahar brun
2 oua mari
100g iaurt

Spuma de ciocolata:
50g ciocolata neagra
1 ou mare
50g zahar
100ml smantana pentru frisca

Glazura si insiropat:
100ml lichior de oua sau crema de whisky
200g ciocolata alba, daca nu se topeste suficient adaugati si ceva smantana sau lapte pentru a o fluidiza

Incingeti cuptorul la 180 grade/mediu. Ungeti cu unt 6 vase termorezistente ramekin si puneti un disc din hartie de copt pe fundul fiecaruia. Eu am urmat reteta ca atare intrucat am vase de ramekin, absolut esentiale in prepararea creme-brulée. Cred insa ca puteti folosi cu succes orice forma de briosa rigida. E nevoie de o forma rigida atunci cand umpleti briosele cu crema.

Puneti intr-un castron untul, ciocolata si cafeaua si topiti fie la microunde fie la bain-marie. Amestecati in ingredientele topite esenta de vanilie. Lasati sa se raceasca un pic. Amestecati, faina, cacaua, bicarbonatul si zaharul intr-un castron. Turnati amestecul de ciocolata peste si mixati bine, nu care cumva sa ramana cocoloase. Bateti ouale spuma intr-un alt castron si apoi amestecati si cu iaurtul. Turnati peste amestecul cu ciocolata si amestecati totul bine, bine. Turnati compozitia in formele pregatite si coaceti cam 30 de minute, mai precis pana cand o scobitoare infipta in mijlocul briosei iese curata.

Scoate-ti-le din cuptor, lasati-le sa se racoreasca vreo 10 minute, scoateti-le din forme si puneti-le sa se raceasca complet pe un gratar de prajituri. La o adica, ne putem opri si aici 🙂 Briosele in sine sunt foarte aerate si delicate.

Cat timp se racesc briosele, pregatiti spuma de ciocolata. Topiti ciocolata, lasati-o sa se racoreasca un pic si inglobati in ea galbenusul de la ou. Bateti albusul spuma, adaugati zaharul si bateti pana se intareste bezeaua. Separat, intr-un alt castron bateti smantana pana devine frisca. E bine sa nu numarati de cate castroane e vorba, ca sa nu va descurajati. Turnati frisca peste ciocolata si omogenizati bine. Turnati peste si albusul si amestecati bine dar usor in acelasi timp astfel incat sa pastrati textura aerata a spumei. Puneti spuma la frigider pana cand o folositi.

Acum trecem la montarea brioselor. Tapetati vesele de ramekin cu folie alimentara. Taiati fiecare briosa in 2 sau 3 straturi si insiropati-le cu lichior. Reasamblati briosele in vasele de ramekin alternand straturile de aluat cu spuma de ciocolata. Acoperiti fiecare briosa umpluta cu folia care trece de marginea vaselor si presati-le usor ca crema sa se repartizeze uniform.

Lasati-le la rece cel putin 3 ore inainte de a le servi. Trecem acum, in sfarsit la decorat. Topiti ciocolata alba la bain-marie. Dupa cum spuneam, daca e foarte densa si nu se lichefiaza amestecati in ea cateva linguri de smantana sau de lapte. Rasturnati briosele si indepartati folia dupa care, turnati ciocolata alba pe deasupra si lasati chiar sa se prelinga pe margini. Inainte de a le servi trebuie asteptat macar 20 de minute ca ciocolata sa se intareasca un pic.

Ornati dupa imaginatie. La multi ani!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.