Tort de mere cu crema de vanilie si crusta de migdale

O prajitura cu mere tare buna mai ales ca are ingredientul meu favorit : Vanilie.

Ingrediente:

200 g faina

225 g zahar

1 0u

190 g unt

1,2 kg mere

suc de lamaie

100 g stafide

coaja rasa de la o lamaie

1 plic praf de budinca vanilie

1 lingura miere

60 g fulgi de migdale

500 ml lapte

Preparare

Se face un aluat din faina, 100 g zahar, ou si 130 g unt. Se bate intai untul cu zahar s i cu ou dupa care se adauga faina. Se framanta si se modeleaza o bila care se infasoara in folie alimentara dupa care se da frigider 30 de minute. Se unge cu unt o tava rotunda formand o margine inalta (mai multe detalii despre cum se pune aluatul in tava gasiti la reteta tarta cu branza si fructe). Se incinge cuptorul la 200 de grade.

Se curata merele stropindu-le din cand in cand cu zeama de lamaie ca sa nu se oxideze. Se taie merele cubulete nu foarte mici dupa care se calesc cam 10 minute cu 50 g unt, 50 g zahar, stafide si coaja de lamaie. Separat se prepara o budinca din lapte si praf, dupa care se amesteca cu merele.

Pentru crusta se amesteca pe foc 10g unt, 75 g zahar, mierea si migdalele. Amestecul obtinut se repartizeaza imediat deasupra merelor. Prajitura se coace 35-45 de minute. Inainte de a rasturna si mai ales taia prajitura trebuie sa o lasati sa se raceasca complet, minim 3 ore.

Enjoy

1 Comment


  1. Buna Ancuta,
    dupa cum stii, am incercat si eu reteta asta pentru ziua maica-mii, insa intr-o forma oarecum diferita, si anume: blatul de piscoturi insiropate si cele 2 compozitii (budinca si merele) separate: mai intai merele (la care trebuia sa pun mai mult zahar) in care am pus si ceva gelatina ca sa le lege si apoi sarlota. Si n-am bagat-o la cuptor, pentru ca blatul era gata facut 🙂 In orice caz, a iesit foarte aromata si usoara si a fost foarte apreciata… mmmm 🙂

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.